top of page
Pride 2024 Webside-2.png

F##K MOBBEN

VÆR STOLT

#PRIDEMONTH

Årets vakreste måned er her: #PrideMonth. Regnbuens måned. Kjærlighetens måned. En måned hvor vi feirer og markerer stolthet over den vi er og retten til å elske den vi vil. Det er en menneskerett å kunne være den du er, og elske den du vil. Likevel blir mennesker diskriminert, forfulgt, banket, truet, og i noen tilfeller også brutalt drept. For mange er Pride glitter, fest og feiring. Men hva når festen er over 30. juni og sminken vaskes vekk fra de mange fjes? 

 

Foto: Thomas of Norway

For LHBT+ personer er Pride en kamp hver eneste dag, ikke bare i juni. Jeg får nå og da høre at "vi har jo kommet så langt i Norge i 2024!". På flere måter har vi det, men hets, trakassering, diskriminering og vold mot LHBT+ personer skjer også i Norge i 2024. Faktisk har vi de siste par årene sett en økning i vold og trusler, og i 2022 slo et terrorangrep til. Et angrep på friheten. Et angrep på oss alle. 

 

Homofili er kriminalisert i 64 land i verden. I Norge sluttet vi med dette i 1972. En undersøkelse utført av SSB i 2021 viser at personer med en ikke-heterofil seksuell orientering er blant gruppene i Norge som oppgir lavest subjektiv livskvalitet, og er minst fornøyd med livet. 

 

Det kan være mange grunner til det, men jeg vil våge å påstå at mye av dette handler om opplevelsen av manglende aksept, om hets og frykt. Frykt for å leve. Selv har jeg opplevd grov trakassering på kroppen i det offentlige rom uten at noen grep inn eller hjalp meg. Og vet du hva? Det gjør enda mer vondt når "ingen bryr seg". I mitt tilfelle var det en brun pelsjakke og neglelakk som gjorde at jeg ble målskive. Folk rundt rømte ned på mobilskjermene og latet som om de ikke fikk med seg det som skjedde rett fremfor nesen deres. Selv sitter jeg igjen med et traume.

Pride er en fin anledning til å skjerpe fokus. Å markere Pride er viktig og det er mange måter vi kan markere på. Noen ønsker å gå i Pride-parader, noen flagger med Pride-flagg, andre går med Pride-armbånd. Noen velger å ha Pride-tema i profilbilder i sosiale medier, og andre velger å viser det på andre måter. Uansett hvilken form du velger; det er livsviktig at du bidrar.

 

"It takes a village to raise a child" sies det. Det gjør det jammen med et samfunn også. Ingen er trygge før alle er det, og det er vårt felles ansvar som storsamfunn. Bry deg og ta ansvar. I juni - men gjerne resten av året også. Er du med på festen, men tåler ikke resten?

 

Ser du noe, SI NOE. Hører du noe, SI NOE. Din stemme kan faktisk redde liv. 

DIGITAL PARADE

Hvis du følger Thomas of Norway på Instagram, X eller Snapchat, vil innlegg som dette dukke opp i feeden din i løpet av juni når Thomas of Norway kjører digital Pride-parade. Målet med kampanjen er blant annet å bidra til å øke oppmerksomheten rundt hets og verbal vold.

  • Instagram
  • X
  • Snapchat
bottom of page